Kom in contact
met Primaned!

+31 10 44 25 177 info@primaned.com

Direct contact

met één van onze salesmedewerkers?

Sjef van Vugt

+31 6 23 18 81 29

Paul Vogels

+31 6 22 17 94 19

Support nodig?

Bel of mail onze helpdesk

+31 10 28 62 158 support@primaned.com
Meer ondersteuning?
www.primaned.com/support

Dispatch Grid Services

Opstellen overkoepelende planning

Initiatie -

Tegenwoordig hebben we te maken met klimaatverandering, vooral door het overmatige gebruik van fossiele brandstoffen. Om hier actie tegen te ondernemen heeft de Nederlandse overheid zich als doel gesteld om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55% te verminderen. Nederland moet dus flink minderen met broeikasgassen om ons klimaat een handje te helpen. Iets waar Dispatch Grid Services (DGS) graag bij helpt.

Een slimme manier om dat doel te halen, is over te stappen op duurzame energie. In Nederland maken we al flink gebruik van verschillende groene energiebronnen, denk aan windparken, zonneparken, en zonnepanelen op daken. De organisaties die de elektriciteit uit deze duurzame bronnen regelen, zijn de netbeheerders. Ze gebruiken verschillende elektriciteitsnetwerken, maar die kunnen helaas maar een bepaalde hoeveelheid stroom aan. Als de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het net aankan, krijg je congestie. Daar komt Dispatch Grid Services (DGS) om de hoek kijken. Zij zoeken oplossingen voor deze congestie en dragen zo bij aan de overgang naar groene energie in Nederland.

"Een overkoepelende planning is cruciaal voor DGS"

Dispatch Grid Services pakt het groots aan door te investeren in omvangrijke batterijprojecten. Hierbij verhuren ze batterijsystemen aan energieleveranciers, die deze direct koppelen aan de stations van netbeheerders. Energieleveranciers kunnen deze batterijen vervolgens inzetten om wat extra flexibiliteit aan het energienet toe te voegen en tegelijkertijd de congestie te verminderen. Met deze aanpak leveren ze een belangrijke bijdrage aan het soepeler laten verlopen van ons energielandschap.

Om de benodigde financiering voor het ontwikkelplan van de batterijen rond te krijgen, was een overkoepelende planning cruciaal voor DGS. Primaned Projectadvies zijn verantwoordelijkheid lag in het opstellen van een alomvattende tijdsplanning, waarmee we duidelijkheid verschaffen over de invloed van ‘Long-lead items’ op het tijdschema en welke activiteiten samen het kritieke pad vormen. Dit strategische overzicht stelt DGS in staat om gericht te sturen op de timing en coördinatie van essentiële stappen in het ontwikkelproces, en zo de betrokken investeerders volledig inzicht te geven in het succesvol realiseren van de batterijprojecten.

"DGS heeft waardevolle inzichten verkregen in de fasering en onderlinge afhankelijkheden van verschillende activiteiten en stakeholders."

Om deze aspecten helder in kaart te brengen, was het noodzakelijk om een Work-Breakdown-Structure (WBS) op te stellen. Hiermee konden diverse niveaus gedurende het project vastgesteld worden. Door de systematische ontleding van verschillende activiteiten op bijbehorende subniveaus heeft DGS waardevolle inzichten verkregen in de fasering en de concrete werkpakketten van het project. Deze gestructureerde aanpak bood een duidelijk kader om de complexiteit van het project te begrijpen en effectief te beheren.

Door ondersteuning te bieden op deze projectaspecten, kan DGS het project integraal beheersen. Het is cruciaal dat de werkzaamheden van verschillende onderaannemers naadloos op elkaar aansluiten. Primaned Projectadvies heeft de onderlinge verbanden helder in kaart gebracht, wat sturing mogelijk maakt op het gebied van tijd, scope en risico’s. Deze gecoördineerde aanpak is van essentieel belang om een effectieve cohesie te waarborgen en het project succesvol te voltooien.

De uitdaging in dit project lag in de vereiste flexibiliteit en de noodzaak om snel over te schakelen naar een overkoepelende planning. Onze adviseurs projectbeheersing stonden voor de taak om vanuit een overzichtelijke planning met enkele activiteiten een gedetailleerde planningsstructuur te ontwikkelen, waarin de diverse werkstromen van het project werden geïntegreerd. Aangezien deze werkstromen van elkaar afhankelijk zijn en verschillende onderaannemers erbij betrokken zijn, was het van cruciaal belang om duidelijkheid te scheppen over de onderlinge afhankelijkheden van de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. Het creëren van dit inzicht was noodzakelijk om de complexiteit van het project te beheersen en een soepele samenwerking te waarborgen.

Zuid-Holland, Nederland

Gerelateerde productniveau's

Communicatie
1 Strategie
2 Prognose
3 Control
4 Registratie
Proces

Wilt u ook controle over uw project?

Bespreek uw project, probleem of vraag direct met één van onze mensen. Neem contact op met Jeroen Suijker via +31 6 52 02 78 80 of j.suijker@primaned.com.